Wysłany: Sro Lis 05, 2008 8:11 pm Mam mały problem
Witam Was drodzy forumowicze,
piszę do Was jako znawców marketingu i strategii promocji , bo mam mały
problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić, a Wy jesteście jedynymi znanymi mi
osobami znającymi się na rzeczy.
Chodzi mi o sposoby pozyskiwania nowych klientów. Otóż, przez cały
październik mój blog odwiedzało codziennie średnio 50 osób (sprzedaż w
ZM mi naprawdę skoczyła), jednak po Wszystkich Świętych blog odwiedza
maksymalnie 10 osób każdego dnia (porażka....). W celu pozyskiwania
większej liczby subskrybentów oraz odwiedzających korzystałem ze
wszystkich sposobów, które proponuje większość partnerów - artykuły do
przedruku, fora tematyczne, Wykop.pl, Linkiseo.pl, ministrony, artykuły
w Notowany.pl, linki wewnętrzne (cały czas praktykuje rady Briana Tracy
z książki Zostań Supersprzedawcą - AIDA itp) itd.
Moim celem jest osiągnięcie na początek 100 odwiedzin każdego dnia,
jednak nie potrafię przekroczyć granicy 50 odwiedzin, która jak
wspomniałem obniżyła się do 10
Metody promocji, które powyżej wymieniłeś, wiążą się z jednym tylko kierunkiem: Pozycjonowaniem serwisu w wyszukiwarkach. Skoro tak, zadam Ci kilka pytań:
1. Czy wiesz na jakie frazy kluczowe chcesz się wypozycjonować? Czy zrobiłeś sobie ich listę? Czy świadomie pozycjonujesz się na te frazy, koncentrując swoje wysiłki właśnie wokół tych fraz?
2. Czy sprawdzałeś frazy kluczowe uprzednio za pomocą AdWords? Czy przetestowałeś je?
3. Czy wypowiadasz się na blogach innych autorów, czy komentujesz?
4. Czy nawiązujesz kontakty z innymi blogerami? Czy proponujesz im wymianę linków, polecanie się?
5. Czy wysyłasz nowe notki z bloga na swoją listę adresową?
1. Czy wiesz na jakie frazy kluczowe chcesz się wypozycjonować? Czy zrobiłeś sobie ich listę? Czy świadomie pozycjonujesz się na te frazy, koncentrując swoje wysiłki właśnie wokół tych fraz?
Kluczową frazą jest słowo "HYIP". Po wpisaniu tego słowa w google (język polski), link do bloga pojawia się na 9 pozycji, nie biorąc pod uwagę czasowych wahań google.
Inne frazy kluczowe, np. inwestowanie są zbyt przeciążone konkurencją.
Piotr R. Michalak napisał/a:
2. Czy sprawdzałeś frazy kluczowe uprzednio za pomocą AdWords? Czy przetestowałeś je?
Frazy kluczowe sprawdzam podczas tworzenia ministron. Gdy piszę posty w blogu, raczej nie skupiam się na frazach adwords.
3. Czy wypowiadasz się na blogach innych autorów, czy komentujesz?
I z tym jest problem. Blog HYIP-Inwestycje jest jedynym blogiem o tej tematyce w polskim internecie. Oczywiście znalazłem wiele stron o HYIPach napisanych w języku polskim, ale trudno to nazwać serwisami czy blogami (to są bardziej "śmieci").
4. Czy nawiązujesz kontakty z innymi blogerami? Czy proponujesz im wymianę linków, polecanie się?
Nawiązałem wymianę z kilkoma serwisami na zasadzie wymiany linków, ale ostatnio chyba to zaniedbałem.
5. Czy wysyłasz nowe notki z bloga na swoją listę adresową?
Oczywiście, tylko, że jak na razie to nie jest zbyt imponująca lista
Dziękuję za sugestie, widzę, że muszę powrócić do wymiany linków z innymi serwisami.
A propos, napisał Pan, że ww wymienione działania wiążą się tylko z pozycjonowaniem. Wiem, że istnieją różne rodzaje marketingu. Najbardziej zależałoby mi na pozyskaniu klientów korzystając z marketingu szeptanego. Planuję zamieścić w serwisach typu youtube.com czy wrzuta.pl filmik (lub ich serię) promujących blog. Oczywiście byłoby to zrobione w formie historyjki (nad którą cały czas myślę). Co Pan sądzi na ten temat, czy to się sprawdzi w przypadku bloga?
Oczywiście, warto wyjść poza formułę samego pozycjonowania!
1. Serwisy społecznościowe. Można dyskutować nt. hyip i finansów na forach biznesowych-finansowych-inwestycyjnych, na goldenline, być może także na bankier.pl, money.pl, nf.pl... Oczywiście zawsze w stopce i w innych miejscach umieszczamy link do strony.
2. Filmy w portalach typu Youtube.com i podobnych. Nic dodać nic ująć, warto - jako nazwę użytkownika dajemy adres www, w opisie podajemy adres strony, w nagraniu wideo w stopce albo nagłówku także...
3. A może warto zainwestować w promocję strony? Czasem warto zainwestować także pieniądze, nie tylko swój czas. Tym bardziej polecam promocję squeeze page, w celu zbudowania większej bazy mailingowej. Przykład squeeze page: www.efnetica.pl/squeeze/
Taką stroną powiększamy swoją listę adresową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum