Wysłany: Wto Lut 20, 2007 12:22 pm Naprawy komputera - jak się wyróżnić?
Witam
Zajmuję się naprawami komputerów i chciałbym jakoś się wyróżnić (pozytywnie) wśród konkurencji i zapaść w pamięć klientom żeby do mnie wrócili i polecili znajomym
Tylko jest problem bo nie wiem za bardzo jak :/ Macie jakieś pomysły?
Zastanówmy się głębiej nad samym Twoim założeniem strategicznym.
Do wyboru mamy 4 podstawowe strategie konkurencji.
Możesz albo skupić się na dyferencjacji, albo na najniższych kosztach.
W ramach powyższego możesz obrać sobie za cel całą branżę, albo jeden z jej segmentów.
W swoim pytaniu sugerujesz, że podjąłeś już decyzję: Chcesz się odróżnić. I nie piszesz nic o targecie, więc domyślam się, że chcesz trafić do wszystkich.
Proponuję przemyśleć sprawę lepiej. Jako mała firma, powinieneś się skupić na wybranych segmentach. To nie ulega wątpliwości.
Teraz kwestia dyferencjacji. Pamiętaj, że masz tę alternatywę - możesz być najtańszy. Zatrudnij studentów i oferuj usługi taniej niż konkurencja. Odróżnisz się ceną.
A jak jeszcze można się odróżnić w Twoich usługach, zachowując wysokie ceny? Trudno powiedzieć.
Przede wszystkim szukałbym przewagi w dotarciu do odpowiedniej grupy klientów. Np. firmy albo starsze osoby mogą zapłacić Ci sporo za szkolenia z obsługi komputera i internetu. Mógłbyś wyróżnić się unikalnym produktem, np. robić szkolenia z Internetu z elementami szybkiego czytania.
Oprócz tego sugeruję opracować silną markę, która będzie działać na Twoich klientów, będzie przez nich zapamiętana, będą mogli ją sobie polecać.
To tak wstępnie. Zachęcam do dalszych poszukiwań i pogłębiania tematu, odsyłam równocześnie do literatury nt. tworzenia marki oraz do Michaela Portera, aby zrozumieć lepiej wybory strategiczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum