Wysłany: Nie Gru 16, 2007 6:42 pm sprzedaż w początkowej fazie
witam.
Zaczynam ze swoim pierwszym sklepem.
Handluje różnymi rzeczami dla psów od książek, szczotek które sa lekkie dosyć po karmy duże 15 kilowe.
Moja konkurencja ma wysyłke od 100 zł za darmo przy czym działają już długo.
ja dopiero zaczynam i mnie kosztuje wysyłka 15 kilowej karmy 27 zł a konkurencje 10 zł
co waszym zdaniem jest lepsze
- czy robienie tak, żebym na kazdej przesyłce troche zarobił przy czym konkurencja była by pod tym względem bardzo konkurencyjna
- czy robić tak jak konkurencja dla najcięzszych karm darmowa przesylke od 100 zł zeby byc konkurencyjnym, ale albo na zero wyjde albo w plecy.
Sęk jest w tym że wysyłając karmy jednostkowo w początkowej fazie istnienia sklepu nie mam tak dużych rabatów u kuriera tak jak konkurencja.
Generalnie problem trudny. Raczej w takim wypadku nie bawiłbym się w nadmierne konkurowanie, w końcu firma musi też przynosić zysk. Jeśli są takie problemy z karmami, rozważyłbym nastawienie się na sprzedaż innych przedmiotów i bycie konkurencyjnym na innych polach:
- szerokości asortymentu
- nietypowych produktów
- dodatkowych usług, np. treningi dla psów
- ewentualnie, niższe ceny tych tańszych produktów
To są tylko pomysły, które musisz zewaluować. Nie wiem na ile ważną grupą produktową są karmy, musisz przeanalizować które produkty ściągają klientów do sklepu i czy ludzie kupują lekkie produkty do karmy, czy karmę do lekkich produktów.
A może na odwrót - jeśli ludzi ściąga karma, i zamawiają do niej lekkie produkty, to opłacałoby się mieć wysoką marżę na tych ostatnich aby odbić sobie niższe koszty przesyłki. Zobacz jak wyglądają zamówienia w Twoim sklepie.
Jeśli samemu nie ma się wystarczającej siły przebicia w rozmowie z firmami kurierskimi, warto spróbować przez tzw. brokerów firm kurierskich, jest ich w internecie mnóstwo, a przesyłki są o 50% tańsze niż bezpośrednio z firmy kurierskiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum