Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 8:08 am Sondaż na temat Marketingu Wirusowego
Witam wszystkich marketingowców!
Jestem studentem V roku Politechniki kierunku Marketing i zarządzanie.
Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej i prowadzenia sondażu na temat marketingu wirusowego.
Temat pracy:
Skuteczność marketingu wirusowego jako instrumentu komunikacji marketingowej.
Do mojego sondażu postawiłem następującą hipotezę:
Marketing wirusowy jest skutecznym instrumentem komunikacji marketingowej.
Aby potwierdzić daną hipotezę postawiłem następujące pytania badawcze:
1. Na czym polega MW?
2. Jakie media wykorzystuje MW?
3. Czemu służy i do wykorzystywania jakich celów sie nadaje?
4. Jakie są trendy rozwoju?
5. Jak zbadać skuteczność MW?
Jeżeli macie coś do powiedzenia na temat powyższych pytań badawczych to bardzo proszę o pomoc. Nawet najmniejszy post, odpowiedz na jedno pytanie bardzo mi pomorze.
Liczę na bezinteresowną pomoc fachowców, z góry bardzo dziękuję.
Ostatnio napisaliśmy książkę na temat marketingu wirusowego w internecie, niedługo opublikuje ją Onepress. Zaznaczyliśmy tam parę ważnych kwestii, o których warto abyś pamiętał:
1. Marketing wirusowy to nie tylko wehikuły promocji i reklamy
2. Także produkty mogą być wirusowe, np. iPod, BMW
3. Niektóre metody dystrybucji noszą znamiona wirusowości, np. MLM
4. Cena też może być wirusowa (bardzo niska i bardzo wysoka, a w przypadku produktów bardzo poszukiwanych i trudno dostępnych - umiarkowanie niska)
5. Czasem dobra obsługa, szeroki wybór, specyficzna specjalizacja np. sklepu lub firmy sprawia, że sklep staje się wirusowy
Itd.
Zatem wirusy marketingowe to nie tylko filmiki na YouTube, ale także rozmowy na forach i polecanie sobie sklepów, firm i produktów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum