Wysłany: Sob Lip 17, 2010 12:37 pm Co by było, gdyby...
Witam. Zastanawia mnie ostatnio taka sytuacja:
co by było, gdyby konsumenci na jakimś rynku mieli dostęp do wszystkich promocji, wyprzedaży, upustów itp. ofert dostępnych w danej chwili na rynku? Czyli gdyby mogli się w każdej chwili dowiedzieć, które firmy oferują swoje towary/usługi taniej niż zwykle?
Np. supermarkety się chwalą swoimi obniżkami w swoich gazetkach, ale oprócz tego pokazują tam również "zwykłe" oferty, w swoich standardowych cenach. I gdyby np. była taka gazetka, która przedstawiałaby wszystkie takie "obniżkowe" oferty np. w firmach z całego miasta?
Czy kupujący przyzwyczailiby się z czasem, że nie warto kupować po cenach "normalnych", ponieważ lepiej zerknąć do np. katalogu i znaleźć potrzebny produkt taniej?
Teraz, bez takiej "gazetki informacyjnej" tez teoretycznie można się dowiedzieć gdzie są jakie promocje, ale w praktyce te informacje są na tyle rozsiane, że trzeba by było odwiedzić każdą firmę osobiście. Dlatego chodzi mi raczej np. o jakiś tygodnik z aktualnymi promocjami, wyprzedażami itp.
Jak wyglądałby/funkcjonowałby rynek po kilku latach publikowania takiego przykładowego tygodnika?
Zorganizowanie takiej gazetki byłoby dość trudne. Należałoby się skupić na konkretnych produktach, na przykład 30. No i generalnie wtedy zaczełaby się duża konkurencja między sklepami i podejrzewam, że ceny przestałyby się różnić tak znacząco.
Dla mnie osobiście jako konsumenta, bardzo by odpowiadała taka gazetka
--
Chcesz się dobrze zareklamować? Nie wiesz jak to zrobić? Nasza agencja interaktywna chętnie ci pomoże!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum