Czy głos na stronie może kogoś zatrzymać na chwilę???
Jak będzie reakcja osoby, gdy ktoś zacznie do niej mówić?
Poznaj najpierw swoją reakcję, najlepsze są pierwsze odczucia.
Jest to rozwiązanie troszkę niecodzienne i bardzo odważne.
Teraz pozostaje poddać to pod krytykę i opinie.
Posłuchaj tego głosu, rejestruj swoje odczucia.
Bardzo proszę, napis zdo mnie lilka swój swojego cennego komentarza.
Bardzo liczę na opinię Piotra Michalaka - Piotrze???
ciekawe jak bardzo zagłebiasz sięw posty na forum.
Piszcie wszystcy. Jeśli macie swoje stronki i chcecie je ocenić pod względem graficznym, to chętnie pomogę. Powiem co i jak mi się podoba, a co nie. To moje takie małe ała.
pozdrawiam
PS. trzeba troszkę rozruszać to forum o marketingu, bo to może być fajna i praktyczna sprawa. To coś super dla ludzi aktywnych, chcących coś zrobić. Dla tych, którzy mają duużo energii. Dajcie innym trochę siebie
_________________ Odkryj nowy styl życia!
Brakuje Ci czasu, sił i energii - poznaj Noni
Oczywiście że głos może zatrzymać na stronie. Przede wszystkim czasem ludzie szukając rozwiązań w Internecie otwierają z jakiegoś źródła (np. Google) po kilka stron na dany temat. Wszystkie się ładują. Klient chce je czytać po kolei. Ale jedna zaczyna gadać. Co robimy? Szukamy tej która gada. Znakomita metoda na wyróżnienie się i zwrócenie uwagi.
Jednak najskuteczniejsze jest połączenie audio i video. Przykład świetnej prezentacji można znaleźć na stronie www.scisolutions.com - obecnie radzę mojemu klientowi by także coś takiego zrobił. Przydatne szczególnie ze względu na skomplikowane idee, które próbujemy w tym przypadku wytłumaczyć.
Pozwolę sobie zacytować moje opracowanie doradcze, może się przydać:
"Zrobienie prezentacji jest korzystne ze względu na obecne trendy panujące w ramach Internautów i kadr zarządzających:
- Brak czasu, niechęć, czasem pasywność w docieraniu do informacji
- Pobieżne czytanie, skanowanie tekstu
- Nastawienie na szybką komunikację, zwięzłość, telegraficzny skrót
Prezentacja rozwiązuje powyższe problemy od razu docierając do oglądającego.
Przygotowanie prezentacji składa się z etapów:
1. Opracowanie koncepcji generalnej (strategicznej – np. motywem przewodnim prezentacji mają być ludziki przypominające superbohaterów, a strategia komunikacji to w tym przypadku dopasowanie – rozwiązanie – wezwanie do akcji)
2. Zaprojektowanie slajdów: Część graficzna + część tekstowa + część mówiona (lektor)
3. Przetłumaczenie powyższych na języki, w których ma być prezentacja
4. Wdrożenie poszczególnych części:
a. Grafik – część graficzna + teksty (dla każdego języka osobno)
b. Lektor – część mówiona (dla każdego języka osobno)
c. Scalenie elementów w jednolitą prezentację"
Dodam jeszcze, że oprócz prezentacji na stronę można wstawić film video nagrany kamerą. W zależności od branży i tematu, to może być bardzo skuteczne.
Film będzie zawsze skuteczniejszy niż audio i tekst, ponieważ bardziej angażuje zmysły, lepiej oddziałuje na wyobraźnię, jest po prostu ciekawszy.
Nagranie głosowe pozwala na to na co nie pozwala zwykły tekst np. nadanie tonu, odpowiedniego tempa, czy nadanie emocji. Daje to dużo wiarygodności. Więc myślę, że warto poeksperymentować z dźwiękiem na stronie. A opinie głosowe są na pewno bardziej potężne od tych pisanych słownie.
_________________ Jak zarobić na blogu i zdobyć wysoką oglądalność...
Na forum jestem nowa jednak w sieci troche czasu już spędziłam i wiem, że z takimi eksperymentami muzycznymi trzeba ostroznie. Oczywiście jest to całkiem fajna sprawa, ale zalezy na jakiej stronie, o jakiej tematyce. Zreszta dżwięk równiez musi byc dobrany opowiednio do przeglądanej witryny i obowiązkowo widoczna mozliwość rezygnacji z jej odtwarzania. Wiem jak działają na odbiorców coraz popularniejsze reklamy video, które po wejściu na strone emitując dźwięk nieraz zmarłego na nogi potrafia postawić. Ja nie pochwalam tego typu gadżetów, ale sa tacy co lubią:)
Ja niestety, nie jestem zwolennikiem reklam głosowych, z prostego powodu często surfując po internecie słucham muzyki z odtwarzacza bądź radia i denerwujące jest to że głos z reklamy pokrywa się z dźwiękiem jakiejś piosenki.
Jeżeli już mam odsłuchać reklamę głosową, to wolę obejrzeć ją w formie filmiku, ale to jest moje skromne zdanie.
_________________ Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi się uganiamy - narzędziem niewoli.
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 12:30 am
ja dołączam do głosów przeciwników - przykłady z mojego domu:
1. ja przeglądając internet często pracuję - np. robię wysyłkę, sprawdzam statystyki, odpisuję na pocztę od moich klientów albo piszę zamówione artykuły - więc jak któraś strona mi hałasuje to ją wyłączam lub przynajmnie wyciszam głos
2. moja żona generalnie, tak jak niektórzy już tu zwracali uwagę, słucha mp3-ek siedząc przy kompie, stąd też wyłącza strony, które jej się gryzą z tym co słucha
ale, że tak powiem, pewnie wszystko zależy od targetu
Nie tylko takie animowane, ale przede wszystkim screencam powerpointa z wartościową prezentacja, informacja, obietnicą, etc. Jak masz budżet to możesz iść bardziej 'hollywood' typu stompernet. Ale wielu dodaje proste powerpinty przeplatane zdjeciami i screenshot albo screen cam.
I to ma sens bo ogladamy telewizję pare godzin dziennie to jak coś się na ekranie rusza to ta modalność automatycznie przyciąga uwage i jak głosik mówi do Ciebie i o Twoich sprawach to będiesz słuchal.
Liczy sie wiadomość/messege i czy text, audio czy video to najlepiej wszystko przeplatać i 'atakować' prospekta ze wszystkich stron.
~Piotrek
Zdecydowanie, ten kierunek z filmami jest bardzo ciekawy, po prostu fajny. Przyjemnie odbiera się stronę, gdzie nie trzeba nic czytać, strona "sama" wszystko tłumaczy. Ale nie tylko audio - również wideo. Samo audio jest zbyt nienamacalne, szczególnie w Polsce, gdzie większość społeczeństwa jest mocno wzrokowych (a nie jest to regułą na całym świecie!).
Jak zacząć? Warto się zaopatrzyć w program Camtasia, służy do nagrywania ekranu komputera jako wideo, wraz z głosem, można nim np. nagrywać prezentację w power point razem z komentarzem:
http://www.techsmith.com/camtasia.asp
To najbardziej znany i lubiany program do nagrywania ekranu.
Poza tym, przydatna może okazać się kamera. Zdecydowanie nie na kasetki, zdecydowanie z dyskiem lub kartą pamięci. Zgranie filmu zajmuje wtedy parę minut, a nie dwie godziny jak w przypadku kaset.
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 6:04 pm
Wiecie co? Jak mamy wątpliwości, co zadziała, to zróbmy dwie wersje i je losujmy . G. optimizer. Dzięki Piotrze R., że mi go poleciłeś .
Akurat ja nie mam dwóch ofert, jednej z audio, drugą bez, bo uważam, że jak ktoś nie będzie chciał słuchać, to nie kliknie playa .
Odtwarzacz powinien być widoczny na stronie, jak ktoś zechce posłuchać, co mamy mu do powiedzenia, to kliknie. Dorzuciłem obok zdjęcie, bo uważam, że wtedy oferta wydaje sie bardziej wiarygodna.
no właśnie - wiele mądrych rzeczy tu napisano postaram się dorzucić do rozmowy coś własnego. Ja też nie znoszę chwili, kiedy uruchamiając stronę www z głośników "ryczy" na mnie jakaś osoba - wszystko na potrzeby reklamy. Odrzucają mnie więc reklamy dźwiękowe, które włączają się bez mojej zgody, ale sam pomysł udźwiękowienia strony głosem jest dla mnie bardzo ciekawy.
Sama na swojej stronie www.buraczewska.pl wprowadziłam element audio (kiedyś była to zupełna nowość i "rzecz" mało popularna) i kilku z moich wierszy można wysłuchać - czytane są zresztą przeze mnie (myślę, że to dodaje ludzkiego wymiaru)
Szczerze pisząc wchodząc na stronę jakiegoś pisarza, czy malarza, albo kogokolwiek interesującego chciałabym móc go wysłuchać - być może to zwykła ludzka chęć "podsłuchiwania"...
Kiedy włączam stronę, na której są jakieś dźwięki to od razu, ją zamykam. Nie ma nic bardziej uciążliwego i jest to według mnie najlepszy sposób na zniechęcenie klienta.
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 8:37 pm
Sam dźwięk na stronie jest irytujący i zniechęca wielu userów do strony. Ciewszym pomysłem jest stworzenie aplikacji animowanej, mówiącej służącej jako pomoc przy wybraniu pytania do tak zwanego wirtualnego konsultanta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum