Forum o marketingu :: Marketing bezpośredni

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Forum o marketingu Strona Główna » Promocja » Reklama » Marketing bezpośredni

Marketing bezpośredni
Autor Wiadomość

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 8:00 pm   Marketing bezpośredni

jestem ciekaw co sądzicie o marketingu bezpośrednim, czy wykorzystujecie go w swoich dzialaniach marketingowych

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 9:33 pm   

Marketing bezpośredni to bardzo dobry środek marketingowy, trzeba tylko pamiętać o sporej liczbie zasad jego używania. Przede wszystkim o badaniu preferencji klienta (segmentacja, geolokalizacja, personalizacja). Po drugie należy analizować działania w trakcie i po zakończeniu pewnych kwestii. Po trzecie należy pamiętać, że marketing bezpośredni to nie tylko mailing:).

nowoczesne meble kuchenne pruszków warszawa

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:32 am   

ja zauważyłem, że przyjęło się mówienie o emailingu - mailing. Według mnie mailing to tradycyjny mailing pocztowy- narzędzie, które według mnie ma obecnie ogromny potencjał.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:57 pm   

Nie bardzo rozumiem i sens Twojej wypowiedzi i jej zawartość. Mówisz o mailingu - ok. Że skuteczny - ok ? Pytanie tylko na jakiej podstawie tak sądzisz ? Dlaczego ? Rozwiń swoją wypowiedź.

AnnaMaipa 
Użytkownik

Wysłany: Wto Lut 07, 2012 2:41 pm   

Witam, wszystkich. Najlepszą formą reklamy w internecie jest pozycjonowanie fraz, dotyczących danej działalności. Jest bardzo dużo promocji z których warto skorzystac. Tak aby np: firma znalazła się na najwyższej pozycji w wyszykiwarce-google.

pozdrawiam :smile:

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Wto Lut 07, 2012 8:10 pm   

it-spleen napisał/a:
Nie bardzo rozumiem i sens Twojej wypowiedzi i jej zawartość. Mówisz o mailingu - ok. Że skuteczny - ok ? Pytanie tylko na jakiej podstawie tak sądzisz ? Dlaczego ? Rozwiń swoją wypowiedź.

chodziło mi o to, że obecnie przy tak częstym wykorzystywaniu emarketingu a w szczególności emailingu, mailing pocztowy może okazać się ciekawą alternatywą. Głównie względu na formę- osoba do której wysyłamy taka korespondencje odbiera to jako coś osobistego. Może trzymać w dłoniach materiał, który czyta; może otrzymać próbkę i zapoznać się wyglądem, kolorystyką, wykonaniem i chyba najważniejszy plus tego typu narzędzia marketingu bezpośredniego- nie otrzymuje takich przesyłek wiele (nie mówię tu o ulotkach ale o spersonalizowanych listach i ofertach)

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Sro Lut 08, 2012 12:05 pm   

Masz rację. Poruszyłeś ciekawą alternatywę, która wydaje się być na prawdę interesująca. Posiada tylko kilka minusów typu: większe koszty, więcej pracy (typowo fizycznej - drukowanie, naklejanie itd.), dostęp do większej liczby danych (nie wystarczy formularz z miejsce na maila, tylko potrzeba, aby użytkownik podał wszystkie swoje dane (coraz bardziej chronione)).
Z drugiej jednak strony - (sampling) próbki, kupony, darmowe rabaty itd., które klient namacalnie może dostać i co więcej (nie zdarza się to za często), powoduje u niego efekt 'WOW, zostałem doceniony. Jestem dla nich ważny'.:)

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Sro Lut 08, 2012 8:48 pm   

Do minusów mailingu pocztowego dodałbym jeszcze czas realizacji.
Zgodzę się, że koszt dotarcia do klienta jest wyższy (opłaty pocztowe). Porównując natomiast skuteczność bardzo często okazuje się, że jednak mailing pocztowy przynosi więcej korzyści.
Wystarczy porównać liczbę kliknięć w linki do response (informacji zwrotnej- w różnej postaci sms, email, tradycyjna karta zwrotna) w przypadku mailingu pocztowego.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Czw Lut 09, 2012 12:08 am   

A masz takie porównanie gdzieś ? Chętnie spojrzę. Faktycznie czas to również minus tej akcji.

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Czw Lut 09, 2012 4:32 pm   

mogę posłużyć się tylko moim doświadczeniem
mailing pocztowy response około 10 %- przy dobrze przygotowanych akcjach i odpowiednio dobranej grupie docelowej- dodam tylko że najwyższy respons jaki udało mi się osiągnąć to 47% (kilka lat temu, w specyficznej branży)
kliknięcia w link 2-3% baza również precyzyjnie dobrana

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pią Lut 10, 2012 12:30 pm   

Przy dobrze przygotowanym mailingu w Internecie, współczynnik klikalności to 14-16%.
Jak mówisz z doświadczenia, przy pocztowym można dojść nawet do 47-50%. Trzeba sobie tylko zadać pytanie o zwrot z inwestycji:). Ale to już każdy musi na danym przypadku akcji marketingowej rozważać.

bbird.com.pl 
Użytkownik
blackbird

Wysłany: Sob Lut 11, 2012 1:22 pm   

oczywiście, że tak.
Stosuje obie formy marketingu bezpośredniego. Chodziło mi raczej o pokazanie, że direct mail może być ciekawą alternatywą dla emailingu. Oba narzędzia doskonale również uzupełniają się nawzajem.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 11:25 am   

I bardzo trafne podsumowanie dyskusji:)

bartoszpkp 
Użytkownik

Wysłany: Pią Lut 24, 2012 11:49 am   jestem za

w 2011r organizowałem spory event, który reklamowały hostessy przebrane za policjantki, efekt był taki iż ludzie sami podchodzili i wyrywali ulotki dla hostess i z zawzięciem czytali zawartość. Do swoich akcji wykorzystywałem: targowiska, centra handlowe, dyskoteki, inne imprezy masowe. Dziewczyny łącznie w ciągu 4 tyg rozniosły prawie 100 000 ulotek rekord padł na jednej imprezie w ciągu 6 godzin 6 policjantek rozniosły prawie 15 000 ulotek skuteczność przypuszczam ok 100%

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pią Lut 24, 2012 12:12 pm   

Jeżeli mogę spytać co reklamowałeś ?

Odpowiedz do tematu