Wysłany: Pon Lut 05, 2007 9:57 am Promowanie serwisu
Witam wszystkich na nowym forum!
Ponad półtora roku temu stworzyłem hobbistycznie stonkę do nauki języka angielskiego. Zaprezentowany system nauki i odpowiednie podejście do osób zarejestrowanych sprawiły, że prowadzenie tej strony i ciągła jej rozbudowa stały się dla mnie moją najwiekszą pasją i jednocześnie sposobem na mały biznes.
Serwis stał sie popularny po kilku pozytywnych wypowiedziach jego użytkowników na forach dyskusyjnych. Nowi użytkownicy rejestrowali się i nadal się rejestrują w 90% z polecenia innych uzytkowników.
W moim przypadku okazuje się, że poczta pantoflowa to najlepsza i najbardziej skuteczna forma reklamy.
Jednak to dla mnie troche za mało. Próbowałem pozycjonowania w onet i w google. Jednak z powodu duzej konkurencji na słowa kluczowe "angielski", "słówka" jet to bardzo trudne.
Co według Was możnaby jeszcze zrobić, aby bardziej wypromować ten serwis?
Jednak to dla mnie troche za mało. Próbowałem pozycjonowania w onet i w google. Jednak z powodu duzej konkurencji na słowa kluczowe "angielski", "słówka" jet to bardzo trudne.
O Onecie radzę zapomnieć. Pozycjonowanie tam to tragedia i właściwie sztuka magiczna.
Może do tego pozycjonowania w Google powinieneś wynająć jakiegoś profesjonalistę? A może zainwestuj w linki sponsorowane?
Spróbuj moze najpierw zapoznac sie z forum o pozycjonowaniu to naprawde nie jest aż tak trudne. Polecam to forum:http://forum.optymalizacja.com/index.php
Jeśli chodzi o zlecanie pozycjonowania to proponuje odpuścić sobie oferty z allegro pt: "Dodaj swoją stronę do 1 000 000 wyszukiwarek za 9,90".
Sam się na to naciąłem i miałem szczęście, że google nie zbanowało mojej strony.
Zdecydowanie polecam stworzenie jakiegoś darmowego ebooka i wydanie go na przykład w Złotych Myślach.
Po pierwsze masz pewność, że jakieś 100 000 ludzi dostanie email z propozycją zapoznania się z Twoim ebookiem (o ile dobrze pamiętam ich baza jest tych rozmiarów)
Po drugie, jeśli ebook będzie naprawdę dobry to ludzie będą go sobie przesyłać i w ten sposób wygenerujesz sobie w miare stały dodatkowy ruch na stronie.
Taktyka sprawdzona w praktyce: po wydaniu ebooka "Sekrety czytania" mamy wzrost odwiedzin średnio o 200 dziennie w porównaniu do okresu sprzed ebooka.
Kolejna rzecz warta uwagi to artykuły udostępniane w serwisach takich jak artelis.pl, artykularnia.pl
Jedyny warunek: coś fajnego i wartościowego do przekazania.
_________________ "Jedynie Dobro Leżące u Podstaw Da Moc Wszelkim Technikom" Stephen R. Covey
Oprócz pozycjonowania, to proponuję nawiązać trochę aliansów strategicznych. Dumna nazwa, a o co chodzi?
Chodzi o to, abyś zgłosił się do innych serwisów edukacyjnych, których jest w Internecie sporo. Daj im materiały do publikacji. Oni dostaną content, Ty dostaniesz użytkowników.
Możesz im dać artykuły na stronę, z linkami do Twojej strony.
Możesz im stworzyć kurs mailingowy i podzielicie się tą listą (wspólnie będziecie korzystali - musicie wcześniej uzgodnić na jakich zasadach).
Itd. itp. Ściąga.pl to może być ciężki orzech do zgryzienia, ale nawiązanie współpracy z mniejszymi stronami, jak choćby sciagawa.pl może być proste i korzystne dla Ciebie, dla właścicieli stron i dla użytkowników - czyli w sumie dla wszystkich.
Próbowałem pozycjonowania w onet i w google. Jednak z powodu duzej konkurencji na słowa kluczowe "angielski", "słówka" jet to bardzo trudne.
Serwis jest ciekawy, masz dobrą stronę - jest co promować w wyszukiwarkach... ale po co pod takie słowa jak "angielski" czy "słówka"? Zamiast pozycjonowania (baaaardzo drogiego) pod dwa-cztery słowa proponuję szersze pozycjonowanie z "pominięciem" tych najdroższych słów.
Google lubi dobre strony - o tym należy pamiętać! Popraw kod strony - optymalizacja SEO jest konieczna. Znalazłem sporo poważnych błędów.
Przeprojektuj stronę z tabel na div'y+CSS - rzecz bardziej zaawansowana ale daje wyszukiwarkom lepszy dostęp do treści strony.
Porzuć pozycjonowanie pod frazy - po optymalizacji obserwuj statystyki i linkuj sukcesywnie pod najpopularniejsze słowa - te ze statystyk.
Dla lepszego zaindexowania strony w google użyj Google SiteMaps (bardzo polecam)
A jak nie masz czasu na to wszystko to weź jakąś dobrą firmę od promocji w wyszukiwarkach.
Serwis jest ciekawy, masz dobrą stronę - jest co promować w wyszukiwarkach... ale po co pod takie słowa jak "angielski" czy "słówka"? Zamiast pozycjonowania (baaaardzo drogiego) pod dwa-cztery słowa proponuję szersze pozycjonowanie z "pominięciem" tych najdroższych słów.
Dzięki polinfor. Twój post jest bardzo ceny. Potwierdzam tę teorię, że nie warto pozycjonować na najdroższe słowa kluczowe.
Właśnie wypromowałem swoją stronkę na inne słowa, a na fraze "nauka słówek przez internet" w google jestem nawet na pierwszej pozycji
Teraz będe testował, jak wpływa na pozycje zmiana tabel na divy
O wynikach oczywiście napisze niebawem.
Dzięki!
Obecnie reklamujemy szkołę języków obcych Speak Up, jednak użytkownicy są zainteresowani nauką języków w formie kursu emailowego. Jeśli jesteś dalej zainteresowany promocją to wyślij mi na priv propozycję. Z naszej strony dysponujemy 150-200 tys ludzi w Twoim targecie - na liście mailingowej.
Do promowania serwisów można użyć programu Adder8. Ja go stosuję i ten bezpieczny program na razie spełnia moje oczekiwania. Jest prosty w obsłudze, więc każdy sobie z nim poradzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum