Wysłany: Pią Sie 28, 2009 12:15 pm strategia zarządzania firmą
„Metoda partycypacyjna” to nowy sposób na wdrażanie zmian w strategii zarządzania firmą w dobie kryzysu. Mówi ona o zaangażowaniu pracowników w szukanie rozwiązań i modyfikacji w firmie tak, aby czuli się jej częścią. Ma to skutkować pogłębieniem więzi z firmą i zwiększeniem zaufania do pracodawcy co znowu prowadzi do lepszych wyników pracy. Czy w takim razie nie trzeba zwalniać? Czy taka metoda ma rację bytu w polskich realiach, gdzie to najczęściej pracodawca ma realną moc decyzyjną? Oto raport firmy doradztwa biznesowego 4Results „Dobre praktyki przedsiębiorstw”
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:36 pm
Przeczytałem ten artykuł (choć z roku 2009) i przyznaję nie zachwycił mnie. Podstawowe spostrzeżenia, brak rozwinięć (jedynie sygnalizacja), brak głębszego "wejścia w temat". Wiadomo, nie od dziś, że redukcja etatów to krok ostateczny i bardzo trudny. Jeżeli tylko można należy go unikać. Jedną z opcji jest uzyskanie odpowiednich relacji pracownik-firma oraz zachęcenie ich do współpracy (nie tylko w kwestii rozwiązywania kryzysu). Nikt bardziej nie zna sytuacji wewnątrz firmy, jak jej pracownicy. To oni wiedzą, gdzie podczas produkcji występuję przestoje, wiedzą, które maszyny nie działają już poprawnie itd. Nic nowego. Artykuł słaby, ale znana już od dawna "technika" bardzo odpowiednia (oczywiście w zależności od sytuacji).
Wysłany: Wto Lip 14, 2015 1:42 pm
Ja jednak uważam, ze strategie firmy powinno się tworzyć na samym początku jej funkcjonowania. Od początku powinna być stworzona strategia zarządzania mająca na celu optymalizacje kosztów nad zarobkami. Niestety większość firm na polskim rynku nie myśli o tym do puki nie okazuje się, ze pojawiają się problemy. A przecież dobra optymalizacja daje ogromne oszczędności które mogą być spożytkowane na inwestycje w działalność. Warto na samym początku dobrze wybrać dostawcę energii by obniżyć stałe koszty rachunków, dzięki temu zaoszczędzimy nawet kilkadziesiąt złotych rocznie, kilka takich decyzji i nazbiera się niezła kwota. A to na pewno będzie miało przełożenie na kolejne lata prowadzenia naszego biznesu.
Tak, strategia to podstawa. Każdy następny element świadczy o rozwoju firmy. My ostatnio zainwestowaliśmy przykładowo między innymi w kontrolę dostępu of firmy Thor. Każde takie udogodnienie, element, świadczy o tym, że firma się rozwija, jednak bez strategi nie jest to możliwe.
Ja słyszałem, że ta nowa metoda partycypacyjna jest coraz powszechniej stosowana w korporacjach, w których jest duży problem z anonimowością przez to, że zatrudnia się tam dużo ludzi. Takie wpływanie na rozwój życia w firmie ma swoje plusy, które sam często widuję na własne oczy, ale trzeba pamiętać, żeby takie zadania nie kolidowały zbytnio z obowiązkami zawodowymi i żeby ktoś nie musiał siedzieć po nocach, żeby zastanowić się nad zrobieniem projektu firmowego. Niby łatwiej jest dzielić się zadaniami, kiedy robi się to z kimś jeszcze, ale wiecie, o co chodzi.
Mi się podobają takie inicjatywy jak zakładanie firmowego konta na Instagramie czy Snapchacie, pokazanie atmosfery albo osiągnięć, bo wtedy korporacje zyskują ludzki wymiar i są bliżej odbiorców, jeśli postanawiają się dzielić z tym, co się dzieje wewnątrz działów itd.
Jeśli chodzi o bardzo dobrą obsługę firmy czy reklamę w internecie, według mnie warto stosować te nowoczesne formy reklamy jakie oferuje w dzisiejszych czasach firma Conversion. Sami zobaczcie co to jest i jak działa współczynnik konwersji czy mix linków według mnie może to wam dać duże zyski !
Od siebie mogę polecić https://serwersms.pl to bardzo dobre narzędzie marketingowe, które można wykorzystać do kontaktu z klientem. Platformę można zintegrować z wewnętrznym systemem firmowym, jest niedrogie, daj sporo możliwości. Można obsługiwać je również na urządzeniach przenośnych.
Rozwój handlu dobrami konsumenckimi stawia wyzwania producentom, którzy muszą dostosowywać i udoskonalać strategię dotarcia do konsumentów. Obecnie firmy dostosowują swoją dystrybucję do popularyzacji handlu w Internecie, konsolidacji i profesjonalizacji sieci handlowych czy zróżnicowaniu handlu pomiędzy regionami kraju. Dla wielu firm jest to nowa sytuacja, która wymaga innowacyjnych rozwiązań i znaczącej zmiany dotychczasowego modelu sprzedaży. Specjalnie z myślą o takich firmach powstała usługa https://www.tmf-group.com...o-market-entry/
Z całą pewnością przydatne mogą się dla Ciebie okazać rozwiązania RFID. Służą one optymalizacji działań wewnątrz przedsiębiorstwa dzięki zastosowaniu chipów. W http://rfid.zone/ masz to świetnie przedstawione. Wiem, że teraz wiele firm decyduje się na wdrożenie u siebie tego systemu i bardzo sobie go chwalą.
Głównym elementem strategii,każdej firmy powinna być dobra forma oszczędzania dzięki, której można uniknąć kryzysu. Dla mnie taką oszczędnością w firmie okazała się karta paliwowa - https://fleetcor.pl/porownanie-z-innymi-metodami-platnosci . Mogę na bieżąco kontrolować wydatki kierowców a pod koniec miesiąca otrzymuje jedną wygodną fakturę za całość.
Jest kilka uniwersalnych elementów strategii zarządzania, ale większość tych standardowych typów znanych od lat uległo już takim modyfikacjom i wymieszaniom, że szukanie pomocy w książkach naukowych mija się z celem, chyba, że zostały wydane w ostatnim czasie i uwzględniają zmiany w życiu społeczno-ekonomicznym. Nadal ważny jest czynnik ludzki, bez którego żadna organizacja by nie miała racji bytu, tak samo jak finanse i postęp technologiczny, ale jednak teraz wszystkie rodzaje strategii są zbliżone do siebie, bo korzystają z tych samych dobrodziejstw, jakie oferuje rynek i działają na zbliżonych obszarach. Dlatego ciężko jest cokolwiek doradzić w tym kontekście, przynajmniej bez znajomości tła firmy.
A ja mam pytanie, związane z przynależnością firmy do różnych organizacji biznesowych. Myślicie, że to także może wpłynąć na rozwój przedsiębiorstwa i wzmocnić jego wizerunek na rynku? Ostatnio czytałem o Inicjatywie Mobilności Pracy: http://inicjatywa.eu/o-inicjatywie/ , która zajmuje się m.in. promocją mobilności pracy i usług w Europie, przeciwdziałaniem dyskryminacji pracowników delegowanych i ich pracodawców oraz walką z handlem ludźmi i współczesnym niewolnictwem. Bardzo ciekawy temat. Co myślicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum